Praktijkopleiding


Rijles vanaf 16,5 jaar

2todrive maakt het mogelijk om je theorie-examen te behalen wanneer je 16 jaar bent. Vervolgens mag je starten met rijlessen als je 16,5 jaar oud bent geworden en het praktijkexamen afleggen op je 17e.

Ben je geslaagd? Dan mag je tot je 18e verjaardag alleen de weg op onder begeleiding van de door jouzelf gekozen coach(es) in Nederland.

Aantal lessen

De één heeft meer aanleg dan de ander, maar het gemiddelde voor beginnende leerlingen ligt volgens het CBR rond de 43 lessen.

Geldig ID

Zorg ervoor dat je altijd een geldig identiteitsbewijs bij je hebt en die niet verloopt op de dag van het examen.

Gezondheidsverklaring

Meteen aan het begin van je rijopleiding moet je een Gezondheidsverklaring invullen. Dit doe je via Mijn – CBR, zodat er kan worden beoordeeld of jij rijgeschikt bent.

Rijschool machtigen via DigiD

Voordat de rijschool de tussentijdse toets of het praktijkexamen kan aanvragen moet je hier eerst toestemming voor geven. Dit doe je met een machtiging op  Mijn CBR met je DigiD. Hiervoor heb je ons rijschool nummer 1060F3 nodig.

Tussentijdse toets

Veel leerlingen maken gebruik van een tussentijdse toets om hun slagingskansen te vergroten. Dit is een soort proefexamen dat lijkt op een echt examen. Je krijgt tips én je kunt vrijstelling krijgen van de bijzondere verrichtingen op je praktijkexamen. Hiervoor moet je wel eerst je theorie examen hebben behaald. Meer informatie hierover is te vinden op de pagina van het CBR Tussentijdse toets.

Zorg ervoor dat je altijd een geldig identiteitsbewijs bij je hebt en die niet verloopt op de dag van het examen.

Praktijkexamen

Hiervoor moet je eerst je theorie examen hebben behaald.

Het praktijkexamen duurt 55 minuten. Dit is onderverdeeld in 15 minuten kennismaken en ongeveer 40 minuten rijden. In het examencentrum maak je eerst kennis met de examinator. Dan worden de meegebrachte stukken gecontroleerd:

  • Bevestiging van de reservering, deze krijg je per e-mail van het CBR (printen en meenemen naar het rijexamen)
  • Adviesformulier van je tussentijdse toets (als je een tussentijdse toets hebt gedaan)
  • Zelfreflectieformulier (printen, invullen en meenemen naar rijexamen)

Voor meer informatie en een video van het praktijkexamen zie de website van het CBR praktijkexamen.

4 keer gezakt?

Als je 4 keer binnen 5 jaar zakt voor je rijexamen, doe je daarna een speciaal BNOR examen. De examinator heeft dan meer tijd voor jou.

Natuurlijk moet je wel precies hetzelfde kunnen als mensen die een ‘gewoon’ rijexamen doen. En dit speciale examen verloopt in dezelfde volgorde als het gewone rijexamen. Meer info is te vinden op 4x gezakt- CBR

Faalangst-examen

Als jij extreem zenuwachtig bent of last hebt van faalangst is het mogelijk een faalangstexamen te doen. 

Voor een nader onderzoek rijvaardigheid heb je in totaal 1 uur en 10 minuten de tijd. Daarvan is 35 minuten voor de examenrit. De overige tijd is voor de persoonlijke begeleiding. 

Natuurlijk moet je wel precies hetzelfde kunnen als mensen die een ‘gewoon’ rijexamen doen. En dit speciale examen verloopt in dezelfde volgorde als het gewone rijexamen. Meer info is te vinden op Faalangstexamen – CBR.

× Hoe kunnen wij u helpen?